Μάθετε τα πάντα για τη Λυσσα

Λυσσα

Μάθετε τα πάντα για τη Λυσσα


Τι είναι η λυσσα;

Η λύσσα είναι μια λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που προκαλείται από ιό. Πώς μεταδίδεται? Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα άλλα ζώα από δάγκωμα κι από το σάλιο ζώων που πάσχουν από λύσσα ή και με την επαφή με κάποιο σημείο του δέρματος που έχει κάποια πληγή. 

Πορεία της λύσσας:

Ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στον εγκέφαλο του θύματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωπο διαρκεί 20-40 ημέρες ενώ στα άλλα ζώα 15-30 ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που ο ασθενής, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας, παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας και ο θάνατος θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες

Συμπτώματα της λύσσας:

Η λύσσα έχει μια περίοδο επώασης στην οποία ο ασθενής δεν βιώνει σχεδόν κανένα κλινικό σύμπτωμα. Αυτή η περίοδος αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επιτυχή θεραπεία της νόσου. 

Μόλις εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα, η νόσος είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρος. Στην αρχή τα συμπτώματα της λύσσας είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης. Μπορεί να εκδηλωθεί κνησμός, ερεθισμός και πόνος στο σημείο εισόδου του ιού ενώ όλα αυτά μπορεί να ακολουθηθούν από μελαγχολία, σωματική κατάπτωση, φαρυγγικούς σπασμούς καθώς και με διαταραχές στον ύπνο. 

Στην συνέχεια, ακολουθεί η δυσλειτουργία της καρδιάς και η διαταραχή της αναπνοής ενώ αυξάνεται και ο πυρετός ο οποίος μπορεί να φτάσει και τους 40°C. Ο ασθενής αναπτύσσει μεγάλη ευερεθιστότητα, φωτοφοβία και υδροφοβία. 

Όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει αρκετά ο ασθενής αρχίζει να βιώνει σπασμούς που συνοδεύονται από σιελόρροια και έντονη δίψα. Με το πέρασμα του χρόνου ο άρρωστος παραλύει, χάνει την ψυχική του ισορροπία καθώς και την αίσθηση του περιβάλλοντος και στην συνέχεια καταλήγει στο θάνατο. 

Θεραπεία της λύσσας:

Μόλις υποστείτε δάγκωμα από σκύλο ή από κάποιο ζώο το οποίο δε γνωρίζετε αν έχει εμβολιαστεί, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Εκείνος αφού σας εξετάσει θα σας καθαρίσει το τραύμα και θα σας χορηγήσει αντιλυσσικό εμβόλιο και ίσως αντιλυσσικό ορό. Εάν υπάρξει υποψία έκθεσης στον ιό της λύσσας, ακόμα και αν έχετε εμβολιαστεί θα πρέπει, μετά την έκθεσή σας, να κάνετε μια περιορισμένη σειρά πρόσθετων ενέσεων αντιλυσσικού εμβολίου. Η επαφή σας με τα ζώα είναι ακόμα και όσα δεν γνωρίζετε την προέλευση τους είναι επιτρεπτή, βάζοντας όμως πάνω απ΄ όλα την υγεία και την σωματική σας ακεραιότητα.

 

Ένας σκύλος για σένα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair