Πως βλέπουν τα σκύλια στο σκοτάδι
Όπως και οι γάτες, τα σκυλιά αν και όχι με την ίδια άνεση μπορούν και τα καταφέρνουν αξίσου καλα. Η ικανότητα του σκύλου να βλέπει στο σκοτάδι προέρχεται από τη δομή των ματιών του. Οι κόρες των ματιών του είναι μεγάλες, επιτρέποντας έτσι περισσότερο φως να περάσει από μέσα τους.
O αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού του σκύλου έχει πολλά κύτταρα ευαίσθητα στο φως και στην κίνηση, γνωστοί και ως φωτοϋποδοχείς. Αυτοί ξεχωρίζουν το φως από το σκοτάδι. Και, το κυριότερο, τα μάτια του σκύλου ,όπως αυτά της γάτας και κάποιων πτηνών και ψαριών αλλά και νυκτόβιων ζώων, έχουν μια μεμβράνη σαν καθρέπτη πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Η μεμβράνη αυτή επιτρέπει στο φως το οποίο δεν απορροφάται από τους φωτοϋποδοχείς να επιστρέψει στον αμφιβληστροειδή, επιτρέποντάς του να απορροφήσει έτσι περισσότερο φως. Με τον τρόπο αυτό, ο σκύλος βλέπει καλύτερα στο σκοτάδι.
Επίσης, οι φωτοϋποδοχείς είναι ευαίσθητοι στην κίνηση, επιτρέποντας στον σκύλο να εντοπίζει μικρότερες κινήσεις και να αισθανθεί, έτσι, γρηγορότερα κάποιον ξένο ή το τυχόν θήραμά τους. Η ιδιότητα αυτή του σκύλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ίδιο, προφανώς, όταν κυνηγά το βράδυ ή όταν εκτελεί χρέη “φύλακα” για το αφεντικό του.
Τέλος, όπως οι γάτες, έτσι και οι σκύλοι έχουν αυτά τα λαμπυρίζοντα στο σκοτάδι μάτια που φαίνονται σαν ανεξάρτητες ακτίνες φωτός. To φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα όταν το φως που δεν έχει απορροφηθεί από τον αμφιβληστροειδή του σκύλου αντανακλάται προς τα πίσω από την μεμβράνη-καθρέπτη του αμφισβληστροειδούς.
Διαβάστε επίσης, τα σκυλιά δεν βλέπουν ασπρόμαυρα: