,

Τι είναι η κροτοφοβία και πως να την αντιμετωπίσετε

κροτοφοβια

Τι είναι η κροτοφοβία και πως να την αντιμετωπίσετε


Μια από τις συνηθέστερες συμπεριφορές του σκύλου είναι η κροτοφοβία. Δηλαδή κάθε δυνατό ήχο που διαταράσσει την ηρεμία του σκύλου. Μπορεί να είναι βροντή, πυροτεχνήματα, ο ήχος των αεροπλάνων στις παρελάσεις, ακόμα και η πολύ δυνατή μουσική...

Συμπτώματα κροτοφοβίας:
  • Ο σκύλος προσπαθεί να κρυφτεί.
  • Παρουσιάζει τρέμουλο, ούρηση ή και αφόδευση.
  • Ανασαίνει πολύ γρήγορα.
  • Κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του.
  • Σκάβει το κρεβάτι του ή κάνει άλματα σε αυτό.
  • Γαυγίζει και κλαψουρίζει.
Πως να αντιμετωπίσετε τη κροτοφοβία:

1. Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος:

Τα περισσότερα σκυλιά που φοβούνται επιλέγουν ένα μέρος για να κρυφτούν και να νιώσουν ασφαλή. Αυτό το μέρος συνήθως είναι σκοτεινό και καλυμμένο από πολλές πλευρές, π.χ. το κάτω μέρος του κρεβατιού. Εάν το σκυλί σας νιώθει άνετα εκεί τότε κάθε φορά που φοβάται φροντίστε να έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε εσείς ένα μέρος που να λειτουργεί σαν καταφύγιο για το σκυλί σας. Βάλτε μέσα μια κουβέρτα και κάποιο παιχνίδι του και αφήστε το να βρει την ηρεμία εκεί. 

Προσοχή: Μην πιέσετε το σκύλο σας να πάει σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Θυμηθείτε πως το ασφαλές μέρος επιλέγεται με κριτήρια του σκύλου και όχι δικά σας. Επίσης, μην κλείσετε το σκύλο σας σε ένα κλουβί ώστε να το προστατέψετε γιατί θα καταφέρτε το αντίθετο. Θα νιώσει πανικό και μεγαλύτερο φόβο , παρόλο που το μέρος αυτό μπορεί να είναι σκοτεινό και καλυμμένο, όπως το προτιμούν. 

2. Αντιπερισπασμός:

Η μέθοδος αυτή λειτουργεί καλύτερη στην αρχή. Όταν για παράδειγμα ξεκινάει η βροχή ή πετούν τα πρώτα αεροπλάνα τότε είναι που πρέπει να κινηθείτε. Όταν το σκυλί σας πρωτοεμφανίζει σημάδια φόβου διασπάστε του την προσοχή παίζοντας μαζί του. Προτιμήστε κάτι που να έχει κίνηση και συνδυάστε το παιχνίδι με επιβράβευση και χάδια. Εάν δείτε ότι παρόλο που προσπαθείτε να του διασπάσετε την προσοχή ο σκύλος συνεχίζει να φοβάται μην επιμένετε, αφήστε το να κρυφτεί ακολουθώντας την πρώτη μέθοδο. 

3. Τροποποίηση συμπεριφοράς:

Η μέθοδος αυτή υλοποιείται σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με τις άλλες δύο, ουσιαστικά όμως δίνει λύση στο πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζει στιγμιαία. Τροποποίηση της συμπεριφοράς του σκύλου είναι η διαδικασία σταδιακής έκθεσης του σκύλου στον παράγοντα που του προκαλεί φόβο και ο συνδυασμός αυτής της έκθεσης με κάτι καλό. Στην πράξη, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ένα cd με διάφορους ήχους που προκαλούν φόβο στο σκυλί σας. Αρχικά, βάλτε το cd να παίξει χωρίς ιδιαίτερη ένταση και ασχοληθείτε με το σκύλο σας παίζοντας μαζί του, δίνοντας του το φαγητό του (τις ώρες που το τρώει πάντα), χαιδεύοντάς το κλπ. Την επόμενη φορά δυναμώστε λίγο την ένταση. Στη συνέχεια ακόμη περισσότερο μέχρι η ένταση να «επηρεάσει» τον σκύλο σας. Συνεχίστε την ίδια τακτική ώσπου ο σκύλος σας θα συνδυάσει στο μυαλό του τον φόβο που άλλοτε του προκαλούσε κόπο με κάτι θετικό. 

Σε περίπτωση που έχετε δοκιμάσει και τις 3 μεθόδους μέσα σε βάθος χρόνου και δεν δείτε αποτελέσματα μπορείτε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας ή, εάν σας το επιτρέπει η οικονομική σας κατάσταση, να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή σκύλου.


 

Ένας σκύλος για σένα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair