Δυσκοιλιότητα σκύλου και τρόποι αντιμετώπισης!

Δυσκοιλιοτητα σκυλου

Δυσκοιλιοτητα σκυλου και τρόποι αντιμετώπισης!


Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα; 

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες δυσκοιλιότητας στα σκυλιά είναι παρόμοιες μ’ αυτές των ανθρώπων. Σε περιπτώσεις ήπιας εμφάνισής της, ο σκύλος σας ενδεχομένως να μην καταναλώνει αρκετές ίνες μέσω της διατροφής του. Επίσης, αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος ή δεν ασκείται τακτικά, η ίδια η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να περιορίζει την ελεύθερη κίνηση των κοπράνων μέσα στο έντερο του σκύλου. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την κίνηση των κοπράνων εντός του εντέρου είναι η αφυδάτωση. Όταν ένας σκύλος δεν πίνει αρκετό νερό, τα κόπρανά του απορροφούν μεγάλο μέρος των υγρών του εντέρου του. Η ανεπάρκεια των απαιτούμενων υγρών στο έντερο του σκύλου μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Τέλος, το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας είναι σύνηθες σε σκύλους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Κομμάτια τροφής ή αντικείμενα που έχει καταπιεί ο σκύλος μας τα οποία χωνεύονται δύσκολα προκαλούν, επίσης, δυσκοιλιότητα. Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να μασά ή να τρώει τα πάντα – από κανονικό φαγητό μέχρι και… κομμάτια παπουτσιών, τα προβλήματα δυσκοιλιότητας θα είναι συχνότερα. Το άγχος αποτελεί, ακόμη, συνηθισμένη αιτία πρόκλησης δυσκοιλιότητας στους σκύλους. Οι ξαφνικές αλλαγές σε συνθήκες ή στο περιβάλλον του σκύλου τον κάνει να περιορίζει τις κενώσεις του. Το άγχος του ταξιδιού, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ένας σκύλος που δεν είναι συνηθισμένος σε παρατεταμένες περιόδους περιορισμού, στερούμενος τη δυνατότητα να κινείται κατά βούληση, μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Απλοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας:

Αν ο σκύλος σας έχει ήπια συμπτώματα δυσκοιλιότητας τα οποία δεν εκδηλώνονται λόγω μιας υπάρχουσας, χρόνιας πάθησης μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με απλούς τρόπους. Ο πιο διαδεδομένος είναι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή του. Αν το φαγητό του σκύλου σας δεν περιλαμβάνει ίνες, μπορείτε να τις προσθέσετε εσείς για μια – δυο ημέρες στο πιάτο του. Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδυάσετε το φαγητό του με γάλα ή να του προσθέσετε ξηρές κροκέτες, καθιστώντας το πιο εύπεπτο. Αν, όμως, το πρόβλημα φαίνεται πιο σοβαρό τότε η χρήση «φυσικών» καθαρτικών μάλλον δεν ενδείκνυται. Σ’ αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η επίσκεψη στον κτηνίατρο. 

Ενδείξεις για σοβαρότερα προβλήματα:

Αν η δυσκοιλιότητα του σκύλου σας επιμένει για πάνω από μια – δυο μέρες, αν ο σκύλος σας πίνει νερό ή έχετε δοκιμάσει τις προαναφερθείσες λύσεις και παρολαυτά οι κενώσεις του είναι σπάνιες ή δύσκολες, ενδέχεται η δυσκοιλιότητα να αποτελεί τμήμα ενός σοβαρότερου προβλήματος. Κατά παρόμοιο τρόπο, αν βλέπετε πως ο σκύλος σας παίρνει θέση για την κένωσή του δίχως κάποιο αποτέλεσμα, το πρόβλημα μάλλον βρίσκεται αλλού. Όταν ένας σκύλος δεν κατορθώνει να αδειάσει το έντερό του είναι πιθανόν η «δίοδος» να εμποδίζεται – πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει επαρκώς ένας κτηνίατρος. Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, συχνότερα σε σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας και χρίζει μεγαλύτερης προσοχής σ’ αυτούς. Ένας μεγάλος, ηλικιακά, σκύλος με συχνά φαινόμενα δυσκοιλιότητας ενδεχομένως να παρουσιάζει και άλλα προβλήματα που εμφανίζονται σε σκύλους τέτοιας ηλικίας – πολύποδας, όγκοι ή μεγέθυνση του προστάτη, ειδικά σε αρσενικά σκυλιά. Αν οι σπάνιες κενώσεις του σκύλου σας συνοδεύονται και από αιμορραγία, ενδέχεται ο σκύλος σας να πάσχει από κάποια μορφή κολίτιδας. 

Πως να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της δυσκοιλιότητας στο σκύλο:

Εφόσον παρατηρείτε τη συχνότητα των κενώσεων του σκύλου σας θα μπορείτε να εκτιμήσετε ακριβέστερα το κατά πόσο η δυσκοιλιότητα του είναι παροδική ή αποτελεί, ενδεχομένως, σύμπτωμα ενός σοβαρότερου ιατρικού προβλήματος. Αν ο σκύλος σας είναι δυσκοίλιος και το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αυτά που προαναφέραμε, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός κτηνιάτρου. Όπως με κάθε πάθηση του σκύλου, η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος!

 

Ένας σκύλος για σένα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair