Οι πιο συχνές ασθένειες μεγαλόσωμων σκύλων

ασθενειες σκυλων

Οι πιο συχνές ασθένειες μεγαλώσωμων σκύλων


1. Δυσπλασία του ισχύου:

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγαλόσωμοι σκύλοι. Αν δείτε τον σκύλο σας να κουτσαίνει, να δυσκολεύεται να σηκωθεί ή να περπατήσει ή αν το πόδι του μοιάζει ευαίσθητο σε κάθε άγγιγμα, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε πάντα τη δυσπλασία του ισχύου. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια παραμόρφωση της άρθρωσης την οποία ο σκύλος έχει εκ γενετής. Παρολαυτά, μπορείτε να την αποφύγετε ή έστω να την καθυστερήσετε με κάποια απλά βήματα : 

1. Φροντίστε το βάρος του σκύλος σας να διατηρείται σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Όσο λιγότερο βάρος πιέζει τις αρθρώσεις του σκύλου σας, τόσο το καλύτερο. 

2. Εξασφαλίστε όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική άσκηση στον σκύλο σας. Με τον τρόπο αυτό όχι μονο διατηρείτε το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά δυναμώνετε τους μύες του, τους τένοντές του και τις αρθρώσεις του. 

3. Περνάτε τον από εξετάσεις συχνά. Όσο συντομότερα εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε για να προσαρμοσετε την καθημερινότητα του σκύλου σας ανάλογα. 

Αν ο σκύλος σας εμφανίσει όντως δυσπλασία, μπορείτε με τον κτηνίατρό σας να καταλήξετε σε ένα πλάνο θεραπείας που θα περιλαμβάνει φάρμακα, πρόσθετα διατροφής ή ακόμα και εγχείριση, αν απαιτείται. Προκειμένου να κάνετε τη ζωή του σκύλου σας όσο πιο άνετη γίνεται στο σπίτι σας, πάρτε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι γι’ αυτόν και εξασφαλίστε του ένα ξηρό, ζεστό μέρος για να κοιμάται. Κρατήστε τον μακρικά από κρύα και υγρά μέρη του σπιτιού τα οποία θα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις του. Φροντίστε να υπάρχει αρκετή τριβή στο δάπεδο όπου περπατά ο σκύλος σας - το τελευταίο πράγμα θέλετε είναι να τον δείτε να γλυστράει και να πέφτει στα πλακάκια. Καλό είναι επίσης να προμηθευτείτε και να χρησιμοποιήσετε ζεστές κομπρέσες ή ζεστά μπουκάλια, να του κάνετε θεραπευτικό μασάζ ή ακόμα και βελονισμό. 

2. Πρήξιμο (φούσκωμα):

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μεγαλόσωμους σκύλους είναι η γαστρική διάταση του στομάχου, γνωστή ευρέως και ως “φούσκωμα”. Το φούσκωμα λαμβάνει χώρα όταν το στομάχι του σκύλου γεμίσει με αέρα, με αποτέλεσμα τη συστροφή ή την αναστροφή του στην κοιλιακή κοιλότητα. Είναι κάτι πολύ επίπονο επικίνδυνο για τον σκύλο μας. Αν λοιπόν ο τετράποδος φίλος σας παρουσιάσει συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να παραπέμπουν σε φούσκωμα - π.χ. διογκωμένη κοιλιά, εμετός, γρήγορη αναπνοή, ή υπερβολική σιελόρροια - μεταφέρτε τον άμεσα στον κτηνίατρο. 

Αν ένας σκύλος τρώει γρήγορα καταπίνοντας σημαντικές ποσότητες αέρα και νερού ενδέχεται να προσβληθεί από την πάθηση αυτή. Προκειμένου να αποτρέψετε την εμφάνισή της, παρακολουθήστε τον όσο τρώει και φροντίστε να μη καταπίνει με μανία την τροφή του, πίνοντας στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά μπωλ τα οποία επιβραδύνουν τη διατροφή του. Αν στο σκύλο σας, τέλος, αρέσει να πίνει πολύ νερό αφού φάει, μπορείτε να του απομακρύνετε προσωρινα το μπωλ με το νερό του αφού πιει λίγο και να του το επιστρέψετε μετά από λίγη ώρα. 

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε το φούσκωμα είναι να μην τον γυμνάζετε 30 λεπτά με μία ώρα πριν και μετά το φαγητό του ή την πόση μεγάλης ποσότητας νερού. Με άλλα λόγια, μην τον ταϊσετε ακριβώς πριν τον βγάλετε βόλτα ή πάτε για τρέξιμο μαζί του. Και, μετά την άσκησή του, καλό είναι να περάσει λίγη ώρα μέρι να τον ταϊσετε. Αν είναι πολύ ζεστός και ενδεχομένως διψάει δώστε του λίγο νερό αλλά μην τον ταϊζετε απ’ ευθείας. Ένας εμπειρικός κανόνας λέει πως όσο είναι λαχανιασμένος δεν είναι ακόμα έτοιμος να φάει. 

3. Καρδιακά προβλήματα:

Η στένωση αορτής και η καρδιομυοπάθεια προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες και λήθαργο. Και στις δύο περιπτώσεις, η σοβαρότητα της κατάστασης και η πιθανότητα επιβίωσης του σκύλου ποικίλλουν. Αν υποπτεύεστε πως ο σκύλος σας υποφέρει από κάποια καρδιακή πάθηση, πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε εξετάσεις. 

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ενδέχεται επίσης να υποφέρουν από ορμονικά ή αδενικά προβλήματα. Ο υποθυροειδισμός, όπως και στους ανθρώπους, λαμβάνει χώρα στους σκύλους όταν ο θυροειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να ρυθμίσει κατάλληλα τον μεταβολισμό του σκύλου. Το γεγονός αυτό προκαλεί αύξηση βάρους, απώλεια τριχώματος, δερματικές παθήσεις και λήθαργο. Η διάγνωση του υποθυροειδισμού γίνεται με εξέταση αίματος ενώ η ίδια η πάθηση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. 

4. Προβλήματα στα νεφρά:

Η νόσος του Addison είναι μια αυτοάνοση διαταρχή η οποία αναστέλλει την παραγωγή αλδοστερόνης και κορτιζόλης μέσω των επινεφριδίων, οι οποίες συνεισφέρουν στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, το νερό, τα άλατα και να ρυθμίζει το επίπεδο του ζάχαρου στο αίμα. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η απώλεια όρεξης, παθήσεις του πεπτικού συστήματος και λήθαργος. Η νόσος του Addison αντιμετωπίζεται αλλά απαιτεί ακριβά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου μας. 

5. Καρκίνος:

Ο καρκίνος προσβάλλει τους σκύλους κάθε μεγέθους αλλά κυριαρχεί σε κάποιες ράτσες μεγαλόσωμων σκύλων. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στους σκύλους (εξαιρουμένων των ατυχημάτων). Ένας στους τρεις σκύλους θα διαγνωσθεί με καρκίνο μέχρι την ηλικία των 10 ετών και θα έχει 50% πιθανότητες να πεθάνει, με κάποιο τρόπο, από την ασθένεια. 

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα είδη καρκίνου που προσβάλλουν κατά κύριο λόγο τους σκύλους είναι αυτά των λεμφαδένων, των οστών, του μαστού, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος. Προφανώς είναι δική μας ευθύνη να φροντίζουμε τον σκύλο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχουμε πάντοτε το νου μας για διάφορα συμπτώματα, απευθυνόμενοι στον κτηνίατρό μας σε κάθε περίπτωση. 

Φυσικά τα προαναφερθέντα προβλήματα δε θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν ούτε στο ελάχιστο από την υιοθεσία ενός μεγαλόσωμου σκύλου. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, ο τετράποδος φίλος μας θα παραμένει ως αχώριστος σύντροφος δίπλα μας για πολλά χρόνια!


Δείτε παρακάτω τις πολύ μεγάλες ράτσες σκύλων:


 

Ένας σκύλος για σένα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair