Υποθερμία σκύλου: Προστατέψτε τον σκύλο σας από το κρύο
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη ο ερχομός του χειμώνα συνοδεύεται και από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Μαζί με το κρύο, όμως, έρχεται και ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος για τους σκύλους μας: η υποθερμία, δηλαδή η επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
Αν και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τους σκύλους, αλλά και τους ανθρώπους, η επιρροή που ασκείται στους ανθρώπους είναι γενικώς μικρότερη επειδή η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος των σκύλων είναι υψηλότερη από τη δική μας. Το φυσιολογικό εύρος της θερμοκρασίας των σκύλων είναι από 38.3οC έως 39.2οC, ενώ των ανθρώπων από 36.4οC έως 37.6οC. Έτσι, όταν η θερμοκρασία ενός ανθρώπου φτάσει τη φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου, τότε ο άνθρωπος έχει πυρετό. Και το αντίθετο, αν η θερμοκρασία ενός σκύλου φτάσει στα ανθρώπινα φυσιολογικά, τότε ο σκύλος έχει υποθερμία!
ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
Η πιο προφανής αιτία της υποθερμίας είναι φυσικά η έκθεση στο κρύο, αλλά μπορεί να διαγνωστεί και σε σκύλους που βρίσκονται σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου, αλλά ανήκουν σε ειδικές ομάδες και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο όπως: κουτάβια και ηλικιωμένοι σκύλοι, σκύλοι υπό αναισθησία κτλ.. Η υποθερμία μπορεί να επηρεάσει δυσανάλογα τις διάφορες ράτσες καθώς το δέρμα τους αντιστέκεται διαφορετικά στην απώλεια θερμότητας.
Ασθένειες του υποθαλάμου, συμπεριλαμβανομένου και του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να προκαλέσουν υποθερμία σε έναν σκύλο, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό του εγκεφάλου τους είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Αν ο σκύλος σας παραμείνει εκτεθειμένος στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν η γούνα ή το δέρμα του είναι υγρά ή έχουν βυθιστεί σε παγωμένο νερό, θα πρέπει να ελέγξετε αμέσως για σημάδια υποθερμίας. Ο σκύλος μπορεί να περιέλθει σε κατάσταση υποθερμίας και από σοκ, κάτι που μπορείτε να διαγνώσετε ελέγχοντας τα ούλα του σκύλου. Αν το χρώμα τους είναι πολύ ωχρό ή άσπρο και ο σκύλος σας είναι στη συνέχεια ληθαργικός, τότε ζητήστε άμεσα κτηνιατρική βοήθεια.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε, οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν υποθερμία και κατά τη διάρκεια αναισθησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και οι αναισθησιολόγοι είναι εκπαιδευμένοι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ο ιδιοκτήτης του σκύλου δε θα χρειαστεί να ασχοληθεί άμεσα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η πρώτη ένδειξη πως ένας σκύλος έχει υποθερμία είναι το υπερβολικό ρίγος το οποίο συνήθως συνοδεύεται από λήθαργο. Ένα ακόμα σημάδι μπορεί να είναι τα κρυοπαγήματα ιδιαίτερα στα πόδια, στα αυτιά και στην ουρά που συνοδεύονται συχνά με αποχρωματισμό – συχνά απαλό γκρι ή μπλε – ή πόνο, αν τα ακουμπήσετε. Οι πληγείσες περιοχές μπορούν, επίσης, να διογκωθούν ή να αναπτύξουν φουσκάλες ή έλκη. Σε ακραίες περιπτώσεις το δέρμα μαυρίζει και ο σκύλος μπορεί ακόμα και να πεθάνει.
Αν διαθέτετε ένα κατάλληλο θερμόμετρο για την τακτική μέτρηση της θερμοκρασίας του σκύλου σας από τον πρωκτό, μπορείτε βάσει των παρακάτω κατευθυντήριων γραμμών για τη μετρηθείσα θερμοκρασία να παρακαλουθήσετε και τα ανάλογα συμπτώματα:
- Ήπια: από 32οC έως 35οC : αδυναμία, ρίγος και έλλειψη πνευματικής εγρήγορσης.
- Μέτριας σοβαρότητας: από 28οC έως 32οC : μυική δυσκαμψία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, λήθαργος, μικρή και αργή αναπνοή.
- Εξαιρετικά σοβαρή: κάτω των 28οC : σταθερές και διεσταλμένες κόρες των ματιών, αισθητά δυνατός κτύπος της καρδιάς, δυσκολία στην αναπνοή, κώμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Αν η θερμοκρασία του σκύλου σας είναι κάτω των 36.7οC, επισκεφτείτε άμεσα κάποιον κτηνίατρο. Επίσης, μπορείτε να φροντίσετε για την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός του με τους εξής τρόπους:
- Ζεστάνετε μερικές κουβέρτες στο καλοριφέρ ή στο στεγνωτήριο και σκεπάστε γρήγορα τον σκύλο σας με αυτές.
- Τυλίξτε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό με μια πετσέτα και ακουμπήστε το στο στομάχι του σκύλου σας. Μη χρησιμοποιήσετε σκέτο το μπουκάλι χωρίς πετσέτα γιατί αυτό μπορεί να κάψει τον σκύλο σας.
- Αν ο σκύλος σας έχει τις αισθήσεις του, μπορείτε να του δώσετε να πιει μερικά ζεστά υγρά.
Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας αποφεύγει τις υπερβολικές κινήσεις καθώς αυτές συμβάλλουν στην απώλεια θερμότητας από το σώμα.
Μην ανησυχήσετε, αν κατά τη διάρκεια της επανα-θέρμανσης, υπάρξει μια επιπλέον μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Αυτή οφείλεται στο ότι το κρύο αίμα κοντά στην επιφάνεια του δέρματος αναμιγνύεται με το θερμότερο αίμα του εσωτερικού του σώματος και θα πρέπει να σταθεροποιηθεί σύντομα.
Να μετράτε τη θερμοκρασία του σκύλου σας κάθε δέκα λεπτά ώσπου η θερμοκρασία να φτάσει τους 37.8οC. Έπειτα, αφαιρέστε το μπουκάλι με το ζεστό νερό και κρατήστε τον σκύλο τυλιγμένο στις κουβέρτες σε ένα ζεστό δωμάτιο.
Μόλις η θερμοκρασία του σκύλου σας επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και είναι φανερή η ανάκαμψή του, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο ώστε να ελέγξει για τυχόν μακροπρόθεσμες βλάβες την καρδία και τα υπόλοιπα όργανα. Ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει και αιματολογικές εξετάσεις, αναλύσεις ούρων και πλήρη εξέταση ευεξίας.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της υποθερμίας είναι η αποφυγή της έκθεσης του σκύλου στο κρύο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σχεδιάστε συχνότερους και μικρότερης διάρκειας περιπάτους και προστατέψτε τον σκύλο σας με μποτάκια και ενδύματα κατά του κρύου, ειδικά αν πρόκειται για ράτσα που δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει επιπλέον ευαισθησία λόγω νεαρής ή μεγάλης ηλικίας, ασθένειας ή λόγω έλλειψης βάρους (είναι λιποβαρής) τυλίξτε τον οπωσδήποτε ζεστά. Τέλος, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν ο σκύλος σας είναι υπογλυκαιμικός.
Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους πλασμένοι κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στη φύση, όμως καμιά φορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο καιρός μπορεί να γίνει σκληρότερος από όσο μπορούν να αντέξουν. Μέρος της ευθύνης ενός ιδιοκτήτη σκύλου είναι η προστασία του από τις ασθένειες, άρα και από την υποθερμία. Η λήψη μέτρων για την πρόληψη της υποθερμίας, η εγρήγορση, αν εμφανιστούν σημάδια πως κάτι τέτοιο συμβαίνει, και η σωστή αντιμετώπιση με ηρεμία είναι στο χέρι του καθενός μας!