,

Διαβήτης σκύλου

Διαβήτης σκύλου

Πιθανόν να εκπλαγείτε και να στεναχωρηθείτε στο άκουσμα πως ο σκύλος σας έχει διαβήτη, όμως με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Σωστά διαβάσατε! Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια που πλήττει και τα ζώα και φυσικά και τους σκύλους. Ακριβώς όπως στον άνθρωπο, ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα σάκχαρα στο αίμα ενός οργανισμού. Όταν ένας άνθρωπος ή ένα ζώο έχει διαβήτη, διαταράσσεται η διαδικασία του μεταβολισμού της γλυκόζης σε ενέργεια. Έτσι, η περίσσεια γλυκόζης συσσωρεύεται στο αίμα προκαλώντας μια κατάσταση υπεργλυκαιμίας.

Στα ζώα υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη, ο τύπου 1 (όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη) και ο τύπου 2 (όταν το πάγκρεας παράγει μικρή δόση ινσουλίνης). Σε αντίθεση με τις γάτες, οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν μόνο διαβήτη τύπου 1 και όχι τύπου 2. Όπως είναι φυσικό, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά σοβαρών επιπλοκών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ

Ο διαβήτης ενός σκύλου μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και οι οποίοι είναι:


  • Αυξημένη όρεξη ή δίψα (συνεχώς πεινά ή διψά)
  • Οι σκύλοι με διαβήτη τρώνε πολύ και δε δείχνουν να χορταίνουν με τίποτα ή/και πίνουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα νερού.
  • Αυξημένη ούρηση (συχνότητα και ποσότητα)
  • Οι διαβητικοί σκύλοι λόγω της αυξημένης ούρησης μπορεί να ουρήσουν και σε σημεία μέσα στο σπίτι, αν και είναι εκπαιδευμένοι σε ποιο μέρος που θα πρέπει να πηγαίνουν για αυτήν τους την ανάγκη.
  • Απώλεια βάρους
  • Αν ο σκύλος σας τρώει κανονικά ή περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά παρόλα αυτά χάνει βάρος, είναι ένα σημάδι πως πάσχει από διαβήτη.
  • Εμετός
  • Σε μεταγενέστερα στάδια του διαβήτη, τα σκυλιά μπορεί να κάνουν εμετό ή ακόμα και να σταματήσουν εντελώς να τρώνε.
  • Συχνή εξάντληση, λήθαργος και κατάθλιψη
  • Οι σκύλοι με διαβήτη συνήθως εξαντλούνται χωρίς ιδιαίτερη σωματική άσκηση. Ο λήθαργος και η κατάθλιψη είναι συμπτώματα τελικού σταδίου του διαβήτη.

Αν παρατηρήσετε στο σκύλο σας κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, έχετε λόγους να πιστεύεται πως έχει αναπτύξει διαβήτη και θα πρέπει άμεσα να κλείσετε ραντεβού σε έναν κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος μετά από μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν υφίσταται διαβήτης και να σας ενημερώσει για τα περαιτέρω.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο διαβήτης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας της κτηνιατρικής επιστήμης. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το τι προκαλεί την ασθένεια, όμως πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν διαβήτη είναι τα θηλυκά παχύσαρκα σκυλιά και τα ηλικιωμένα σκυλιά ηλικίας από 6 έως 9 ετών.

Η εμφάνιση του διαβήτη μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση του σκύλου, σε ορμονοθεραπεία που πιθανώς να λαμβάνει ο σκύλος ή σε παγκρεατίτιδα. Οι ράτσες με το πιο υψηλό ποσοστό εμφάνισης διαβήτη είναι: τα Αυστραλιανά Τερριέ (Australian Terrier), τα Κανίς (Poodle), τα Σνάουτσερ (Schnauzer), τα Ντατσχουντ (Dachshund), τα Σαμογιέντ (Samoyed) τα Γκόλντεν Ριτρίβερ (Golden Retriever) και τα Κίσχοντ (Keeshond).

Η θεραπεία του διαβήτη διαφέρει από σκύλο σε σκύλο ανάλογα με το μέγεθός του, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του (αν πχ. αντιμετωπίζει και κάποια άλλη πάθηση). Σε γενικές γραμμές, ένας συνδυασμός ινσουλίνης, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι αρκετός για να διαχειριστεί το σάκχαρο στο αίμα του σκύλου σας.

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

Οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη σε σκύλους απαιτούν χορήγηση τακτικών δόσεων ινσουλίνης. Μόνο βαριές περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσουν σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο μέχρι να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Μόλις καθοριστεί η απαιτούμενη ποσότητα λήψης ινσουλίνης του σκύλου σας ο κτηνίατρος θα σας δείξει πως να διαχειρίζεστε την κατάσταση από το σπίτι.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα του σκύλου σας σε ένα υγιές επίπεδο. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι, όπως προαναφέρθηκε, η καθημερινή άσκηση και μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα θέσει εξ αρχής αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς για το σκύλο σας ρυθμίζοντας την πρόσληψη των θερμίδων ανάλογα με το μέγεθος και το βαθμό δραστηριότητάς του.
Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για μια ιδανική δίαιτα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες σχεδόν πάντα συνιστώνται. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τα επίπεδα πρόσληψης της γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν τον σκύλο σας να αισθάνεται χορτάτος μετά τα γεύματα. Εκτός από τις τυποποιημένες σκυλοτροφές, οι σπιτικές συνταγές είναι, επίσης, μια καλή δυνατότητα. Ό,τι και να σας συστήσει, τελικά, ο κτηνίατρός σας εσείς φροντίστε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του.

Σίγουρα η φροντίδα ενός διαβητικού σκύλου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, όμως, ο σκύλος μπορεί παρόλα αυτά να ζήσει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι η επιπλέον προσοχή και η φροντίδα που δίνετε στον σκύλο σας είναι στοιχεία που θα σας φέρνουν σιγά σιγά όλο και πιο κοντά.

 

Ένας σκύλος για σένα © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair